0

Nu ai niciun produs în coș.

Ce este un API și cum te ajută dacă ai o afacere în HoReCa?

Ce este un API și cum te ajută dacă ai o afacere în HoReCa?

Odată cu avansul tehnologic tot mai răspândit în toate domeniile de activitatea, există anumite acronime care se află pe buzele tuturor: API, CRM, HMS, BI și multe altele. Cu toate acestea, deși pare că ar exista un nivel minim de cunoștințe despre ele, adevărul este că înțelegerea acestor termeni este adesea superficială. Așadar, în acest articol îți prezentăm toate informațiile pe care trebuie să le știi despre ce este un API și cum te poate ajuta acesta în gestiunea afacerii tale din domeniul HoReCa.

De la ce provine acronimul?

În prima fază, pentru a înțelege ce este un API trebuie să știm de la ce provine această prescurtare. Astfel, aceasta s-a format de la termenii în engleză „Application Programming Interface”. Dacă îi analizăm separat, identificăm următoarele sensuri:

  • Application » aplicație, adică un program software construit astfel încât să ofere anumite funcții specifice.
  • Programming » programare, adică acțiunea prin care se creează anumite coduri în format digital, gândite unitar pentru a funcționa conform unor parametri bine definiți.
  • Interface » interfața are rolul de a stabili legătura între două programe diferite, stabilind astfel o conexiune între ele. 

Prin urmare, acești termeni asociați definesc esența și scopul unui sistem API.

Ce este API-ul?

Este simplu de înțeles acum ce este un API după ce am aflat ce înseamnă fiecare termen. Astfel, un API este un sistem digital (software) ce deține anumite mecanisme programate astfel încât să permită a două componente să comunice între ele, prin cereri și răspunsuri. Mai exact, softul unei bănci are toate informațiile cu privire la cursurile valutare. Astfel, o aplicație de curs valutar de pe mobil comunică prin API cu softul băncii și afișează aceste date actualizate pe telefon. Fără mecanismele API ar fi imposibilă comunicarea dintre cele două softuri. 

Cum funcționează un API?

Principiile de funcționare sunt cât se poate de simple fiindcă aceștia se bazează pe o comunicare specifică dintre un server și un program client. Adică, ca să explicăm pe exemplul de mai sus, banca este serverul, iar aplicația de pe telefon este programul client care înregistrează constant cererile. Totuși, există mai multe moduri de funcționare a API-urilor care s-au dezvoltat și îmbunătățit în timp:

  • SOAP API – acesta permite comunicarea doar prin XML, ceea ce îl face mai puțin flexibil. SOAP API a fost primul tip de API dezvoltat.
  • RPC API se referă la comunicarea pe bază de cerere directă, adică programul client completează o procedură direct pe server, iar acesta îi răspunde imediat, livrându-i informația de care are nevoie.
  • Websocket API este o modalitate modernă foarte eficientă de accesare a datelor unui server, fiindcă acesta poate trimite informații noi direct către softurile client, chiar și atunci când nu a existat o cerere prealabilă.
  • REST API sunt cele mai folosite în ziua azi pentru website-uri, fiind cele mai noi și cele mai flexibile. Prin această metodă programul client trimite cereri către server prin intermediul unor date exacte. Acestea sunt asimilate de către server, le asociază cu informațiile interne și le returnează complete către client. 

Cum funcționează un API pentru programele software din HoReCa?

Principiile de funcționare ale unui sistem API pentru programele de gestiune hotelieră sau a restaurantelor nu sunt diferite de celelalte. Scopul este acela de a crea conexiuni între mai multe sisteme, astfel încât baza informațională care rulează datele să fie completă, oferind, astfel, o gestiune holistică, într-un singur program. Cu alte cuvinte, te folosești de un singur soft de management al afacerii tale în HoReCa și rulezi informații din mai multe domenii, de pe mai multe aplicații (cum ar fi, cele de contabilitate sau chiar statistică). 

Pentru a funcționa în parametri optimi, sistemul de integrare API se instalează pe programul client. Datorită codurilor și a parametrilor setați, API-ul transmite cereri către servere, care va livra informația către programele client. 

Care sunt avantajele unui API pentru afacerile din HoReCa?

Cu certitudine ne referim la eficientizarea fluxului de lucru, la organizarea corectă și la posibilități multiple de dezvoltarea a afacerii. Utilizarea API-urilor sunt esențiale pentru bunul demers al businessului pentru că:

  • Permite comunicarea cu programe de comenzi și livrare

Restaurantele au ocazia să își lărgească portofoliu de clienți prin integrarea cu sistemele software ale afacerilor care se ocupă de preluarea și livrarea comenzilor. Astfel, dacă te bazezi pe preluarea de livrări doar prin propriile resurse (telefonic) te adresezi în special clienților fideli. Însă, dacă folosești un API și te conectezi cu aplicații precum Glovo, Tazz, Lokofood etc. te adresezi unei clientele vaste, crești numărul de livrări și, implicit, profitul. 

  • Gestionezi rezervările

Fie că vorbim despre un restaurant sau chiar despre o unitate de cazare, mecanismul API permite conectarea cu servere dedicate care se ocupă de înregistrarea unor rezervări. Acestea intră, astfel în sistemul POS și pot confirma disponibilitatea. 

  • Integrarea cu website-ul propriu

Un sistem API te poate ajuta să creezi o conexiune extrem de eficientă între aplicațiile și website-ul propriu cu sistemul de gestiune. Astfel, rezervările realizate online pot fi introduse direct în sistemul de gestiune hotelieră.

  • Management eficient prin integrarea cu programe de contabilitate sau ERP

A avea acces la informațiile contabile în programul de gestiune al afacerii este de un real ajutor pentru că te ajută să generezi rapoarte complete și să gestionezi o serie de date complexe. Astfel, integrarea cu astfel de sisteme cu siguranța va crea un flux de lucru rapid, ceea va ușura activitatea birocratică.

Folosește tehnologia în avantajul tău, astfel încât să crești profitabilitatea afacerii tale, dar și să creez un flux de lucru optim și comod pentru ca angajații tăi să nu se simtă suprasolicitați în blocați în proceduri greoaie. Alege API-ul cel mai avantajos pentru businessul tău! La noi găsești soluții fiabile pentru nevoile tale. Contactează-ne acum!