0

Nu ai niciun produs în coș.

Meniu digital restaurant

Menu Engineering: creșterea profitabilității într-un restaurant

În lumea afacerilor din industria ospitalității, profitabilitatea unui restaurant depinde în mare măsură de strategiile adoptate în gestionarea și promovarea meniului. În acest articol, discutăm pe larg despre conceptul de “Menu Engineering” și importanța sa în creșterea profitabilității unui restaurant. Vei descoperi cum tehnologia digitală și optimizarea designului meniului pot contribui la maximizarea vânzărilor, la creșterea gradului de satisfacție al clienților, dar și diferite modalități eficiente de promovare a celor mai profitabile preparate. Parcurge rândurile de mai jos și află beneficiile unui meniu digital!

Ce este Menu Engineering?

Menu Engineering este un concept care se referă la analiza și optimizarea meniurilor unui restaurant în scopul de a crește profitabilitatea și satisfacția clienților. Acest proces implică o abordare strategică pentru a determina cele mai eficiente modalități de a prezenta și promova preparatele culinare, ținând seama de costurile, preferințele clienților, valorile nutriționale și tendințele din industrie.

Industria restaurantelor se confruntă cu provocări financiare și competitive, precum costurile crescânde ale materiilor prime, concurența acerbă și așteptările tot mai mari ale clienților. Implementarea unui meniu digital poate ajuta la abordarea acestor probleme și la creșterea sustenabilă a veniturilor.

Componentele cheie ale Menu Engineering includ analiza costurilor, segmentarea clienților, designul meniului și promovarea produselor. Analiza costurilor implică evaluarea costului materiilor prime și al procesului de preparare a fiecărui preparat, în timp ce segmentarea clienților vizează identificarea diferitelor grupuri de clienți și așteptările lor. Designul meniului se referă la aspectul estetic și la organizarea informațiilor în meniu, iar promovarea produselor implică strategii de marketing care pun în valoare produsele cu cel mai mare profit și interes crescut pentru clienți.

De exemplu, un experiment de teren de șase săptămâni, la care au participat 140 de clienți, a demonstrat că implementarea unui meniu digital a dus la creșterea vânzărilor cu 27%, iar atitudinea oaspeților față de restaurant s-a îmbunătățit. [1]

Avantajele utilizării tehnologiei digitale în elaborarea meniului

Crearea unui meniu digital eficient implică personalizarea experienței clienților, adaptându-se la preferințele și nevoile lor individuale. O aplicație pentru meniul digital poate oferi recomandări bazate pe istoricul de comenzi al clienților, îmbunătățind satisfacția acestora și crescând probabilitatea revenirii în restaurant. Conform unui studiu realizat de Deloitte, 57% dintre clienți preferă să folosească opțiuni digitale pentru a-și personaliza comanda. [2] Pe lângă acestea, iată ce poți realiza dacă alegi să incluzi un meniu digital în restaurantul tău:

Optimizarea designului meniului: Adoptarea unor tehnici pentru maximizarea vânzărilor

Studiile arată că oamenii tind să privească, în primul rând, în partea din mijloc al meniului unui restaurant, apoi în stânga sus. Prin plasarea strategică a preparatelor în meniu, ținând cont de modul în care oamenii citesc și își îndreaptă privirea spre anumite zone ale meniului, poți atrage atenția asupra elementelor cele mai profitabile. De asemenea, poți utiliza diverse fonturi, culori, spații libere și imagini pentru a evidenția aceste preparate și a le face mai atractive pentru clienți. [3]

Apoi, crearea unor descrieri scurte și atractive pentru preparate, care să transmită gustul, textura și aromele specifice, precum și beneficiile pentru sănătate sau motivele pentru care preparatul respectiv este special, poate fi un factor crucial în creșterea vânzărilor. Este recomandat să incluzi cuvinte cheie specifice care să provoace imaginația și să încurajeze clienții să încerce preparatul.

  • un studiu realizat de un profesor de marketing și director al Cornell University Food and Brand Lab, a descoperit că vânzările de preparate din meniu cu descrieri apetisante au fost cu 27% mai mari decât cele de produse fără descrieri. [4]

Meniurile pot fi optimizate prin limitarea numărului de opțiuni disponibile, pentru a evita “paralizia alegerii” și a grăbi procesul de alegere a preparatelor. Menținerea unui număr limitat de preparate în fiecare categorie, oferind opțiuni variate în termeni de gust, preț și valoare nutrițională, poate duce la o experiență mai plăcută pentru clienți.

Integrarea informațiilor nutriționale în meniu

Calculul valorilor nutriționale și integrarea acestora în meniul unui restaurant reprezintă un aspect esențial în atragerea unei clientele mai sănătoase și conștiente. Prezentarea informațiilor nutriționale în meniu ajută clienții să ia decizii informate cu privire la ceea ce doresc să mănânce, astfel încât să poată alege opțiuni care să se potrivească cu nevoile lor dietetice și sănătate. Acesta poate atrage clienți cu preocupări specifice legate de sănătate sau cu restricții alimentare.

Respectarea declarației 201 privind obligativitatea nutrițională asigură că restaurantul se conformează reglementărilor în vigoare, evitând sancțiuni sau amenzi. Acest lucru poate contribui la o imagine pozitivă a restaurantului, arătând că este responsabil și transparent în ceea ce privește informațiile despre mâncare.

Integrarea informațiilor nutriționale în meniu poate conduce la dezvoltarea unor preparate mai sănătoase, care să atragă o clientelă diversă, inclusiv persoanele care caută opțiuni cu un conținut redus de calorii, grăsimi sau zahăr.

  • potrivit unui studiu, consumatorii aleg opțiuni mai sănătoase atunci când informațiile nutriționale sunt disponibile în meniu. [5]

Furnizarea informațiilor nutriționale poate oferi un avantaj competitiv restaurantului, deoarece clienții pot aprecia transparența și preocuparea pentru sănătatea lor.

  • un studiu la care au participat 1500 de consumatori a arătat că 67% dintre aceștia doresc ca restaurantele să ofere informații nutriționale despre alimentele pe care le servesc. [6]

Promovarea celor mai profitabile preparate: Strategii de marketing în meniu

Promovarea celor mai profitabile preparate este esențială pentru creșterea profitabilității unui restaurant. Pentru a face acest lucru, este important să urmezi câțiva pași esențiali:

  1. Identifici preparatele care îți aduc cel mai mare profit: Analizează costurile ingredientelor și procesul de preparare pentru fiecare fel de mâncare de pe meniu și calculează marja de profit pentru a identifica care sunt cele mai profitabile preparate. Acest lucru te va ajuta să știi pe ce să îți concentrezi eforturile de promovare.
  2. Plasezi strategic preparatele profitabile în meniu: Folosește principiile de design și psihologia culorilor pentru a atrage atenția clienților asupra preparatelor cu cel mai mare profit. De exemplu, poți plasa aceste preparate în zona de “punct focal” a meniului, folosi culori contrastante sau încadra preparatele într-un mod special pentru a le face să iasă în evidență.
  3. Utilizezi descrieri apetisante și fotografii de calitate: Pentru a atrage clienții să comande preparatele cele mai profitabile, este important să le prezinți într-un mod cât mai atrăgător. Folosește descrieri detaliate și apetisante, care să evidențieze calitatea ingredientelor, gustul delicios și unicitatea preparatului. De asemenea, include fotografii de înaltă calitate, care să prezinte preparatele într-un mod plăcut și apetisant.
  4. Promovează ofertele speciale: O altă strategie de marketing este să creezi oferte speciale sau combinații care să includă preparatele cele mai profitabile. De exemplu, poți oferi o reducere la o băutură atunci când este comandată împreună cu un anumit fel de mâncare sau poți crea un meniu special pentru o perioadă limitată, care să includă preparatele cu cel mai mare profit.

Posibilitatea de livrare la domiciliu

Colaborarea cu platforme de livrare te poate ajuta să îți crești numărul de clienți și, implicit, vânzările. Este important să analizezi comisioanele, reputația platformelor și clienții țintă înainte de a stabili un parteneriat cu aceste platforme.

Integrarea serviciilor de livrare în meniul digital este esențială pentru a facilita procesul de comandă a mâncării la pachet. Meniul digital ar trebui să includă opțiuni clare și intuitive pentru comenzi de livrare sau de ridicare de la restaurant. Adaptarea designului meniului, precum și implementarea funcționalităților de comandă și plată online, sunt aspecte importante în acest sens.

Promovarea serviciilor de livrare este esențială pentru creșterea vânzărilor prin livrare la pachet. Strategiile de marketing eficiente pot include promovarea serviciilor de livrare pe rețelele de socializare, crearea de oferte speciale pentru comenzi online și investirea în publicitate locală sau colaborări cu influenceri din zona gastronomiei.

În concluzie, meniul digital pentru restaurant poate reprezenta o strategie potrivită privind creșterea profitabilității unui restaurant, îmbunătățind atât experiența clienților, cât și optimizarea costurilor și maximizarea veniturilor. Analiza detaliată a elementelor meniului în funcție de popularitate și marja de profit, precum și ajustarea prețurilor și promovarea produselor cu cel mai mare profit sunt aspecte cruciale în această abordare. Pentru a menține succesul și profitabilitatea pe termen lung într-un restaurant, este necesară monitorizarea constantă a performanței meniului. Cu ajutorul unui meniu digital, poți să schimbi regulat ofertele și preparatele, astfel încât să răspundă preferințelor și cerințelor în continuă schimbare ale clienților.

Surse

[1] Wansink, Brian, et al. “How Descriptive Menu Labels Influence Attitudes and Repatronage.” ACR North American Advances, vol. NA-29, 2023, www.acrwebsite.org/volumes/8588. Accessed 6 Apr. 2023.

[2] “Deloitte: The Restaurant of the Future Should Evolve to Serve Consumers in New Ways.” Deloitte United States, 8 Dec. 2021, www2.deloitte.com/us/en/pages/about-deloitte/articles/press-releases/deloitte-the-restaurant-of-the-future-should-evolve-to-serve-consumers-in-new-ways.html. Accessed 6 Apr. 2023.

[3] Smith, Joshua K., et al. “An Eye-Tracking Analysis of a Restaurant Menu.” Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting, vol. 63, no. 1, Nov. 2019, pp. 1522–1526, https://doi.org/10.1177/1071181319631347.

[4] Warmouth, Megan. “Menu Descriptions Help Sales, Study Says.” FoodService Director, FoodService Director, July 2014, www.foodservicedirector.com/menu/menu-descriptions-help-sales-study-says. Accessed 6 Apr. 2023.

[5] Barreiro-Hurlé, Jesús, et al. “Does Nutrition Information on Food Products Lead to Healthier Food Choices?” Food Policy, vol. 35, no. 3, June 2010, pp. 221–229, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306919210000138, https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2009.12.006. Accessed 6 Apr. 2023.

[6] Gerrard, Neil. “Two Thirds of Consumers Want Menu Nutritional Information.” The Caterer, The Caterer, 19 June 2017, www.thecaterer.com/news/foodservice/two-thirds-of-consumers-want-menu-nutritional-information. Accessed 6 Apr. 2023.

Utilizăm module cookie pentru a personaliza conținutul și pentru a ne analiza traficul. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de social media, publicitate și analiză. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://expressoft.ro.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings